توضیحاتی درباره وب سرویـس ها و نحوه استفاده از آنها در زمینه گردشگری
به طور خلاصه مفهوم وب سرویـس یک سری از استاندارد هاست برای این که اپلیکیشن ها بتوانند تحت شبکه با هم ارتباط برقرار کنند. منظور از شبکه می تواند اینترنت، شبکه ی داخلی یک شرکت و یا شبکه ی داخلی یک ارگان که به سرور داده های آن متصل است باشد.

در مقاله ی قبلی "وب سرویس های پرواز چگونه کار می کنند..." درباره ی تعریف وب سرویس ها توضیح داده شد. به طور مختصر تکنولوژی وب سرویس از موارد زیر استفاده می کند که در ادامه توضیحاتی راجع به آنها داده میشود:
1- XML : مخفف زبان نشانهگذاری گسترشپذیر می باشد. زبان نشانهگذاری نوعی زبان توصیفی است که متن و اطلاعات اضافه درباره متن را با هم ادغام میکند. این عبارت در واژگان رایانه و وب معمولاً به یک شبهزبان برنامهنویسی گفته میشود. اطلاعات اضافهای که یک زبان نشانهگذاری در نظر میگیرد، به وسیله نوعی نشانهگذاری توصیف میشود و در بین متن قرار میگیرد. در نهایت در زمان نمایش یا چاپ، این اطلاعات برای نحوه نمایش متن اصلی و عناصر دیگر موجود در سند استفاده میگردد. XML زیر مجموعهای ازSGML (زبان نشانهگذاری تعمیمیافته ی استاندارد) است. XML صرفاً برای استفاده با وب طراحی شده است. ( مثلا در طـراحی سایت گردشگری ) برای تعریف SGML هم می توان گفت که نام استانداردی برای ساختار زبانهای نشانهگذاری است. در زمینه ی وب سرویس های گردشگری، از XML برای پیشبرد سرویس های مربوط به طراحی اپلیکیشن موبایل استفاده می کنند.
2- SOAP : مخفف پروتکل دسترسی آسان به اشیا می باشد. این پروتکل برای تبادل پیغام های مبتنی بر XML در میان شبکههای کامپیوتری است. در زمینه وب سرویس های گردشگری، از پروتکل مذکور در قسمت برقراری ارتباطات استفاده می کنند.
3- WSDL : مخفف زبان توصیف خدمات وب است. در توصیف کامل خدمات وب، توابع قابل دسترسی در آن ها و روشهای فراخوانی این توابع، با این زبان انجام می شود. در زمینه وب سرویس های گردشگری هم به عنوان زبان توصیفی سرویس به کار می رود.
4- UDDI: مخفف پروتکل شرح، کشف و یکپارچهسازی فراگیر می باشد. UDDI یکی از پایههای اصلی در ایجاد و اجرای فنآوری خدمات وب و طراحی سایت های رزرواسیون آنلاین می باشد. UDDI پلتفرم ( Platform ) استانداردی به وجود میآورد. با استفاده از ایت پلتفرم، کاربران قادر می شوند که به جستجوی آسان و سریع خدمات وب بر روی اینترنت بپردازند. UDDI در زمینه وب سرویس های گردشگری هم به عنوان سرویس یافتن خدمات ( مثلا جستجوس خدمات با کلمات کلیدی ) به کار می رود.
در اینجا به بیان چند اصطلاح برای به هم پیوند دادن موارد بالا می پردازیم:
ابرمتن ( HTML ) به متنی میگویند که روی صفحه نمایشگر یا سایر وسایل الکترونیکی نشان داده میشود و قابلیت ارجاع از طریق پیوند یا همان لینک به متون و یا دادههای دیگر را، جهت دسترسی سریع برای خواننده فراهم میآورد. همچنین میتوان در ابرمتن، متن را در سطوح مختلفی از جزئیات نشان داد. پروتکل انتقال ابرمتن (HTTP) پروتکلی عمومی است که استفاده اصلی آن در انتقال ابرمتن هاست.
زبان نشانهگذاری ابرمتنی (HTML) در کنار CSS ( حالت صفحه آبشاری: روشی ساده برای نمایش، چیدمان و ارائه جلوههای تصویری مانند: نوع قلم، رنگ و اندازهها در طراحی صفحات وبسایت ) قسمت های اصلی فناوری طراحی سایت ها هستند.
وب ( شبکه ) به صورتی که امروزه می شناسیم، شامل مرورگرهایی است که از سرورهای شبکه درخواست اسناد و سرویس می کنند. سرورهای شبکه، فایل های HTML را به همراه اپلیکیشن ها در خود جای داده اند. این فایل ها و اپ ها به طرز پویایی صفحه های HTML را برای نمایش داده شدن در مرورگرها به وجود می آورند. برای مثال در تولید اپلیکیشن های موبایل و در طراحی سایت های گردشگری ( در بخش رزرواسیون آنلاین هتل ها یا پرواز ها ) از سیستم مذکور استفاده می شود.
تکنولوژی وب سرویس ها شامل یک سری از استاندارها، برای ظهور نسل بعدی اپلیکیشن های تجارت و بازاریابی الکترونیک است، وب سرویس ها این امکان را فراهم می کنند که اپلیکیشن ها با هم در ارتباط باشند. با استفاده از وب سرویس، کاربران از طریق مرورگر های مختلف می توانند اپ ها را به کار بگیرند. در وب سرویس ها به جای HTML از فرمت XML استفاده می شود. در وب سرویس ها، درخواست ها و پاسخ های کاربران از طریق SOAP فرستاده می شوند. UDDI معادل سرور موتور جستجو است. وقتی کاربر مطلبی را جستجو می کند، وب سرویس به جای پیدا کردن وبسایت ها، از اپلیکیشن ها برای پیدا کردن اپ های دیگر استفاده می کند. وب سرویس شبیه موتورهای جستجوی شبکه عمل می کند: یعنی موارد خلاصه شده مختلفی را برای جستجو نشان می دهد. WSDL شرحی از سرویس های ارائه شده توسط اپلیکیشن ها را نشان می دهد.
انواع روش های استفاده از وب سرویس ها:
1- روش فراخوانی از راه دور: RPC پروتکلی است که یک اپ می تواند برای درخواست سرویس از یک اپ در کامپیوتر دیگری در شبکه و بدون نیاز به درک جزئیات از آن استفاده کند.
2- معماری سرویس گرا SOA: وب سرویسها را برای پیادهسازی معماری سرویس گرا میتوان اجرا کرد. معماری سرویس گرا، مبتنی است بر سادهترین واحدهای ارتباطی ( که همان پیغامها هستند ) در تقابل با واکنش ها ( پاسخ ). این دسته از وب سرویس ها توسط اکثر تولیدکنندگان نرمافزارهای مهم در جهان پشتیبانی میشوند.
3- نمایانگر حالت انتقال REST: مدلی است که در جهت توصیف و گسترش ساختارهای HTTP و یا پروتکلهای مشابه استفاده میشود. هدف REST محدود کردن واسطه ها ( Interface ) می باشد. استفاده از دستورات شناخته شده و استاندارد (مثل POST ،DELETE و ... ) روی HTTP در همین روش استفاده از وب سرویس ها طبقه بندی می شود. در این روش، بیشتر تاکید بر تعامل با منابعی است که حالت پذیر هستند و نه استفاده از پیغام ها. ساختاری که مبتنی بر REST باشد، RESTful نامیده میشود.
پتانسیل وب سرویس ها در ارائه خدمات گردشگری بسیار بالاست. نمونه هایی از سیستم هایی که به طور بالقوه تحت تاثیر قرار می گیرند عبارتند از: رزرواسیون آنلاین، سیستم های مدیریت ارتباط با مشتری و ...
- ۹۶/۰۵/۱۲
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.